4. Torkning

Skörda allteftersom bladen gulnar, ta bara de gulnade bladen och låt resten av plantan växa vidare. Till slut på höstkanten när det inte växer till sig mer så skördar man hela plantan. Spara också toppar du klipper ned, plantor som gallras bort osv. Tobaken blir lätt sandig/jordig, det fastnar lätt skräp på de kladdiga, lite håriga bladen. Grovrengör när du plockat de färska bladen/plantorna med borste/skölj i vatten, innan du börjar torka.

Torka genom att trä upp bladen på trådar för upphängning, lägga luftigt i trådkorgar, överallt där det finns plats. För det tar plats! Och de måste hänga luftigt. Om de hänger för tätt kan det lätt börja mögla. Det är ingen katastrof om tendenserna upptäcks i tid. Separera bladen och se till att de kan torka ännu snabbare. Spjälka upp stjälkarna och grova bladnerver till tunna trådar. Jag hade hela altanen och huset fullt med torkande tobak. Det går långsamt.

Ibland torkade jag i ugn. Glest liggande blad på flera galler i 50 grader med öppen lucka i en dag eller så tills det är riktigt riktigt torrt. Jag fick rådet att inte torka Virginiatobak i ugn för att sockerhalten blir för hög, ca 25 procent, cellulousan spjälkas till socker. Det gör det färdiga snuset mindre hållbart. Tobaken skall torka tills den är alldeles knastertorr och lätt smular sönder mellan fingrarna. Fukthalten är då nere i 6-7 procent eller lägre. Låt det hellre torka lite extra än att riskera att det inte har torkat helt klart. Om tobaken bereds till snus med en gång har det förstås mindre betydelse om det är helt knastertorrt. Men riktigt torr tobak är lättare att finmala. Proportionerna på ingredienserna måste ju naturligtvis korrigeras om skillnaden i fuktighet är stor. Utrymme för experiment!

Tänk på att luftfuktigheten kan vara högre inomhus vilket ger långsammare torkning. God luftcirkulation är också bra. Skydda från regn/fukt och direkt solljus. Var flexibel och beredd på att flytta runt tobaken dit förutsättningarna för tillfället är bäst. Om man inte bygger en riktig anläggning förstås, t ex torkställningar med tak.

Nästa sida