1. Sådd

Fröna är mikroskopiskt små! Och det kommer ca 200 i varje påse stor som ett frimärke. Och även i den lilla påsen kryper de ihop och gömmer sig i ett hörn. Om man har tålamod kan man sätta dem två och två i såkrukor modell mindre med hjälp av t ex en tandpetare och förstoringsglas. Det har varit lite si och så, hehe, med grobarheten. Sätter man två i varje minskar man arbetsinsatsen senare. Om båda gror kan man dela dem efter några veckor till varsin såkruka. Fördelen med små såkrukor är att plantan kan växa sig tillräckligt kraftig i krukan för att klara en utsättning på friland direkt. Förra sommaren behövdes ingen härdning men är man osäker på jord- och nattemperaturer kan man köra några dagar och nätter i halvskyddat miljö ute; skydda plantorna för kraftigt regn och kyla.

Utöver att sätta i småkrukor (när tålamodet tröt) har jag också försökt sprida ut frön så gott det går i ett gammalt kräfttråg av plast för grodd. Förr eller senare måste man i alla fall separera plantorna till egna krukor. De växer som smörgåskrasse och blir det för tätt så är de svåra eller åtminstone krångliga att separera. Värt att vinnlägga sig om god spridning av fröna! De flesta plantor sattes om i en lite större såkruka för att växa till sig ytterligare innan utplantering på friland.

Jag har också läst beskrivningar om sådd direkt på friland. Det är inte svårt att förstå metoderna, t ex att blanda ut frön i vatten och “vattna” ut dom eller blanda med fin sand och sprida ut för att minska koncentrationen. Men jag litar inte på att jag skulle kunna sprida 200 frön som ryms på ett knappnålshuvud (faktiskt!) jämnt över några tiotal kvadratmeter. De stora plantorna ska stå med 40-50 cm mellanrum. Och så var jag lite osäker på om de skulle klara utelivet direkt från början. Säkert obefogat. Men jag tycker det känns som att man har bättre kontroll över tillväxten om man börjar inomhus. Kommersiellt har man naturligtvis helt andra metoder med fler frön, medvetet större svinn, exaktare sådd och gallring. There’s more than one way to do it.

Låt di smau växa till sig i miniväxthus/under plast inomhus i soligt fönster, ta ut dem utomhus de dagar det är varmt och gott.

Låt inte groende frön och småplantor torka ut! Då dör dom.

Naturligtvis behöver de växande plantorna på friland också vatten men de är inte tillnärmelsevis lika känsliga för uttorkning. Även om plantan kan se ranglig ut är den förvånansvärt stabil och har ganska djupa rötter.

Nästa sida