Oj, varför fick det här sin egen rubrik? Jo, jag gör min egen. Jag är en hängiven älskare av jästa varor och sedan tonåren en veritabel surströmmingsjunkie.
Hur gör man?
Fånga ett gäng lekströmmingar på våren och skjölj dem ordentligt för att få bort slem, blod och fjäll. Lägg dem i en mättad saltlake (ca 2,5 dl salt per liter vatten) som väl täcker fisken i tre dar. Rör om flera ggr om dan. Sedan “nackar” man strömmingen och drar ut inälvorna med huvudet. Vid måttliga mängder tar man en sax, klipper “halvvägs” genom nacken (bara så ryggraden går av) och sedan drar ut det som vill följa med. Efter 2000 strömmingar så lär man sig att göra det för hand! Försök få med så mycket som möjligt men rom/mjölke ska vara kvar.
Skölj vid behov och lägg sedan fisken i en svagare saltlösning (en rågad dl salt/liter vatten) i en ren behållare. Med *ren* menar jag en MYCKET ren. Och diskmedel är inte bra. Bättre att tvätta med målarsoda.
Behållaren måste täckas ordentligt och fisken måste vara ordentligt under salklaken! Använd tallrik el dyl och en sten för att tynga ner fisken. Man vill inte ha mögel eller andra oönskade besökare. För små behållare kan en tät plastfolie duga. Ett alternativ kan vara hinkar med jäsrör, inte helt obekant för hembrännare! Har man väldigt mycket fisk så finns det proffessionella fat att köpa.
Ställ behållaren varmt (i solen) i en till två dar så att jäsningen kommer igång. Flytta sedan in den någonstans svalt och bara vänta.
Och så ska man vänta…
Jag kan inte vänta! Jag plockar ur tunnan flera ggr under sommaren och smaskar. Den blir bara bättre och bättre. Det som skiljer surströmmingen från ren och skär saltströmming är ju den syra som som kommer av jäsningen. Och det blir mer och mer.
Nån gång framåt hösten så anses den vara klar och skall konserveras. Min räcker inte så länge och jag vet inte hur jag skall bevara den. Jag ska forska lite…