7. Förvaring

Trots att man inte kan låta bli att provsmaka hela tiden i dess olika stadier och ohämmat njuta frukterna av sitt slit så är inte snuset riktigt klart förrän det har fått sätta sig några dar, kanske upp till en vecka. Men du kan börja förpacka det så snart det svalnat.
Behandla snuset som ett livsmedel. Det är inte för intet som det heter matsnus!
Förpacka i en- eller halvkilospåsar och frys in. Märk dem så att du vet vad som var speciellt för just den blandningen. Om du varierar recepten kan du sedan blanda en svagare med starkare osv. Ta fram en påse i taget ur frysen. Den tinar på mindre än ett dygn i kylskåpet. I kylskåpet står sig snuset i många veckor, jag har haft snus i månader i kylen och oftast har det gått bra. Men jag har också råkat ut för snus som blivit för gammalt och börjat lukta strumpa. T ex hade jag för vana att alltid ha med mig en stor påse i ryggan. Inte bra. Snuset vill ha det kallt.
Köpesnus är säkerligen mera exakt producerat och har högre tålighet. Jag tycker inte att man behöver ha sådana krav på sig, man tar helt enkelt bara fram ur frysen och fyller på dosan allteftersom man behöver. Glöm inte att diska dosan emellanåt!