6. Beredning

Ingredienser

1 kg torkad tobak
1 kg vatten (Ja, det är en liter!)
60 g vanligt bordssalt (natriumklorid)
4 dl vatten
60 g hushållssoda (natriumkarbonat, målarsoda)
30 g monopropylenglykol
Smaksättning

Kommentarer innan vi sätter igång

Dags för en fet brasklapp! De mängder och proportioner som anges är inte absoluta sanningar. Receptet är ett riktmärke. Naturligtvis är de beroende av saker som tobakens fukthalt, sötma, personlig smak, önskad hållbarhet och konsistens, osv.

  • Jag har sett recept med mer och mindre salt och upp till 90 gram hushållssoda. Det tycker jag blir alldeles för starkt. Och det är nog bra ur allmän hälsosynpunkt att hålla saltkonsumtionen nere. På bekostnad av hållbarheten, men det finns ju frys och kylskåp.
  • Tidigare användes ännu värre former av soda/lut, t ex pottaska (kaliumkarbonat). De första åren var det pottaska man fick med från Bengts Snusfabrique. Och jag har sett att det förekommer i vissa recept fortfarande. Det är nog bra att undvika sånt, använd det till att tvätta mögliga trädgårdmöbler med istället. En not i sammanhanget; jag fick vid ett tillfälle algeriskt snus av en bekant. Riktigt gott och levererat i en mycket snygg metalldosa. Han berättade att en äldre släkting gjorde sitt eget snus. Bland annat blandade han tobaken med aska från eldstaden. Askan från vissa träslag kan vara starkt basisk, alltså salt.
  • Hushållssoda hittar man i vanliga livsmedelsaffärer (det används bl a till konservering, tvätta väggar före målning, och lutning av fisk).
  • Monopropylenglykol finns att beställa på apoteket. Jag har själv aldrig tillsatt det separat men det har flera funktioner; det konserverar mot mögel, ger bättre bakkonsistens och är hygroskopiskt, dvs fuktighetsreglerande. Ett alternativ är hälften propylenglykol och hälften glycerol.
  • Som smaksättning har jag använt flera olika alternativ; färdigt stjärnanisextrakt, essenser avsedda för brännvin t ex Ouzo och Anisette, eget avkok på kryddan stjärnanis, även finmald torkad stjärnanis, whisky och cognac. En del essenser innehåller redan propylenglykol fast det blir ju vanligtvis inte så mycket som 30 g. Tänk på att minska mängden vatten om smaksättningen i sig blir mycket i våt volym. Alkoholen i sprit kommer ju att avdunsta rätt snart, och den utgör ju runt 40 procent av volymen. För Generalsnussmak, använd 4 ml bergamottolja och 0,2 ml syntetisk rosenolja.
  • Ph-värdet i den färdiga produkten bör enligt expertisen ligga kring 8,5-8,8. Om du har möjlighet att mäta, variera tillsatsen av hushållssoda tills du hittar rätt. Jag har aldrig gjort det och har ingen aning om vad mitt snus har för Ph-värde, det har gått att snusa ändå och jag låter smaken avgöra.
  • Återigen, testa till att börja med med halva eller kvartsvolymer och variera tills du hittar rätt.
  • Om det färdiga snuset är för torrt för dig, tillsätt bara lite vatten. Om snuset är för fuktigt låt det stå öppet ett tag och dunsta av sig. Det händer inget allvarligt med snuset bara för att fukthalten varierar.
  • Jag har sett flera alternativ till fermenteringen i ugn. T ex fem dygn i femtio grader, ett dygn i 90 grader eller 8 timmar i 98 grader. Högre värme ger kortare tid, det är möjlig att kokpunkten är någon magiskt gräns som man ska akta sig för att överskrida för att det händer oönskade saker med tobaken. Ju högre temperatur, desto viktigare är det också att det inte står för länge. Syftet med fermenteringen är att ge smak och konsistens åt tobaken och bryta ner cellväggarna av cellulousa vilket lättare frigör nikotinet. Traditionellt tror jag att man fermenterade på mer naturlig väg som man fortfarande gör i varierande utsträckning med röktobak. Men en sådan process är betydligt besvärligare och mer tidskrävande för hemmaodlaren.
  • Du behöver en noggrann våg!

Alltså, beredningen!

  • Lös 60 gram salt ordentligt i 1 liter varmt vatten och blanda med 1 kilo torr tobak. Blanda ordentligt. Det kan se lite torrt ut men det är i sin ordning.
  • Lägg blandningen i ugnståliga skålar, täck över med tättslutande lock eller folie. Ställ i ugn i 50 grader och låt stå i fem-sex dygn. Det behöver inte vara så exakt. Det börjar lukta ljuvligt!
  • Lös 60 g hushållssoda ordentligt i 4 dl varmt vatten samt blanda i 30 g monopropylenglykol och önskad smaksättning. Blanda ordentligt med den fermenterade tobaken. Det kan lukta lite piss, men det försvinner.
  • Klart! Eller?

Nästa sida